Un dels canvis en les farmàcies es una atenció més personalitzada i una major prevenció de les patologies

Entrevista a Mª Dolors Amiel, propietària de la Farmàcia Amiel
La Farmàcia M.Dolors Amiel Comalada ,situada a Santa Coloma de Farners té una llarga història que data des de l'any 1890, i ubicada en el mateix lloc. La seva propietària, Mª Dolors Amiel, la regenta ara fa uns 38 anys, amb un equip de professionals i un servei de qualitat. Mª Dolors ens parla de quines són les funcions de les farmàcies avui en dia, cap a on va el sector i els avantatges d'estar en una ciutat petita.
-Com han canviat les farmàcies en aquests últims anys?
La funció del farmacèutic ha anat canviant . A part de fer el reforç del que el metge ha explicat al pacient , de com ha de prendre la medicació i pel que serveix, es va incorporant el que cal fer per millorar la salut . Fer salut no és tan sols tractar les patologies sinó que també és com podem millorar la nostra salut, utilitzant els mitjans de què disposem en el nostre territori (gimnàs, piscines, xerrades...) establint relació de confiança envers l'usuari, i aconsellar en els diferents àmbits. En definitiva, una atenció més personalitzada i una major prevenció de les patologies. Des del meu parè aquest és un dels aspectes en què podem incidir positivament.
-Quina és la relació metge-farmàcia?
Ha de ser cada cop més gran i fluida. Cal treballar en col·laboració amb el CAP, coneixen els actius de salut que disposem en el nostre entorn per poder fer un bon consell. Els agents implicats en la salut i les administracions hem de treballar amb col·laboració i saber les mancances que tenim en el nostre territori i fer les correccions.
-Quins avantatges suposa tenir una farmàcia en una ciutat petita o poble?
Al viure en una població petita és mes fàcil l´apropament amb el client i això crea un coneixement i uns vincles mes fàcils d'establir que si vius en una gran ciutat .
-Com creus que seran les farmàcies d'aquí a un temps?
Tant la farmàcia com la parafarmàcia necessita professionals experimentats i especialistes en cada camp per donar el servei i assessorament adequat de com utilitzar un producte, quins són els seus beneficis, contraindicacions, etc.. El públic cada cop més vol saber com actuen, que és el que pren, de quins principis actius consten els diferents productes... La majoria de les farmàcies realitzem fórmules magistrals, elaboracions farmacèutiques de concentracions que no es comercialitzen al mercat, i esperem que això tingui continuïtat.
-És la parafarmàcia el sector que més ha crescut en aquests tipus d'establiments?
En els últims anys, s´ha impulsat molt aquesta part, els productes de què disposem són de qualitat amb un preu raonable. Com he comentat abans, és un servei que sempre té assessorament. En el nostre equip disposem de personal especialitat en els diferents vessants (dietètica, dermofarmàcia, homeopatia, nutrició esportiva....)
-En què consisteix tenir un laboratori propi?
Existeixen centres d´extraccions que ofereixen el servei de laboratori però porten les anàlisis a un laboratori extern. Aquí disposem de laboratori propi, en les mateixes instal·lacions, on es realitzen les anàlisis clíniques.
-Com han entrat les farmàcies a l'era digital? Han de tenir botiga online?
Es bo poder disposar d´una pàgina web per poder donar informació sobre els serveis que es dóna, ofertes, productes què es disposa, horari, ubicació i oferint informació sobre el sector de la salut que interessi a l'usuari.
La venda on line es va incrementant, per tan la parafarmàcia ha d´estar en consonància amb aquest sector comercial.