Síguenos en: Facebook Twitter Linkedin Youtube GPlus

Monográficos Externos

Comunicación Empresarial

"La cooperativa és un model que volem transmetre"

Entrevista a Carles Sadurní, director de l’Escola Gravi, una escola cooperativa i concertada

El cooperativisme no és tan sols un model de titularitat o organització d’un centre educatiu, és també una manera de fer escola que permet una major implicació de tot el personal i un procés d’aprenentatge per a l’alumnat que garanteix un compromís dins l’escola i més enllà.

GraviCros 3x1

Fruit d’aquesta voluntat de trobada i participació activa va néixer ja fa dos anys una experiència molt singular com és el GraviCros 3x1, una cursa per equips en la qual el més important no és el temps que es fa, sinó el fet de compartir una bona estona fent exercici junts en un parc i, a més, participant amb equips de tres persones d’edats diferents. A la segona edició ja hi van participar més de 500 persones amb equips on es barrejaven alumnes de diferents edats, mestres, pares i mares i amics i amigues.

-Què suposa el fet de ser una escola cooperativa?

Ser una cooperativa de treball associat té una primera conseqüència clara: la plena implicació de tot el personal de l’escola en el projecte. Ser mestre és una feina de gran compromís, la cooperativa ens permet concretar-ho ajustant totes les decisions que estan al nostre abast. La nostra responsabilitat no es troba tan sols en la feina dins l’aula, el compromís abasta qualsevol decisió sobre el projecte educatiu, el model d’escola, els aspectes organitzatius... Som, per tant, un claustre estable i plenament compromès amb el dia a dia de l’escola. En aquest sentit, m’agrada destacar que som una escola que està a punt de celebrar els 50 anys d’història, però que, en canvi, volem estar permanentment qüestionant-nos com podem millorar. Tenim una llarga experiència i alhora una gran voluntat de renovar.

-Com es tradueix això a l’ensenyament?

A l’Escola Gravi transmetem els valors ètics que, creiem, són la base d’una societat més justa: llibertat, tolerància, solidaritat, civisme, compromís, respecte pel medi ambient. En aquest marc fem un treball des del principi perquè els alumnes aprenguin a expressar-se, a escoltar-se, a treballar en equip, a valorar la diversitat, a desenvolupar la creativitat i a desenvolupar un pensament crític i un interès de recerca. I tot això respectant els diferents ritmes d’aprenentatge dels nostres alumnes. És per això que en moltes de les activitats i en la nostra manera de fer transmetem als alumnes els valors del cooperativisme.

-Com es transmeten els valors del cooperativisme?

En primer lloc, amb el treball que fem de la quotidianitat. És important que vegin que el cooperativisme és una manera d’actuar, una manera d’implicar-se. No podem transmetre els valors del cooperativisme si els nostres nens i nenes no se senten protagonistes a l’escola. El nostre és un projecte educatiu de qualitat que posa en el centre de l’aprenentatge la participació i el compromís de tothom. I, a part de transmetre-ho en el dia a dia, també hi ha moltes activitats concretes que ho afavoreixen. Per exemple, ja hem impulsat les primeres cooperatives d’alumnes a primària i secundària, fem l’apadrinament a menjador dels alumnes més petits per part dels més grans, o fem que molts dels treballs que fan a classe es mostrin a alumnes d’altres nivells. D’aquesta manera, es posa en valor tot allò que fan a cada edat.

-Com és la relació amb les famílies?

Un projecte educatiu com el nostre no es pot fer al marge de les famílies. No té sentit impulsar els valors del compromís i la participació a l’escola si no comptem amb la complicitat de les famílies de la nostra escola. És per això que fem un treball molt proper a través de les tutories i aconseguim que tothom es pugui implicar en les activitats que fem com a escola.

Escola Gravi

Av. Vallcarca, 258, 08023, Barcelona, Barcelona, Catalunya, España

www.gravi.cat

/escolagravi

@escolagravi

934 344 239

Contacta con Escola Gravi