Síguenos en: Facebook Twitter Linkedin Youtube GPlus

La Vanguardia

Entrevista a Ramon Roca, director general d'International Trade Andorra

"Les importacions i exportacions cada cop seran més importants en l'economia andorrana"

Fundada el 1983 i part del Grup Sant Eloi, International Trade Andorra és l'empresa importadora i distribuïdora oficial al Principat de les marques de rellotgeria i joieria del grup Festina i els productes electrònics de Fujifilm.

-Quin és el perfil de client de la seva empresa?
Treballem amb el 90% dels grans magatzems andorrans i botigues especialitzades en la venda de rellotges, joieria i també electrònica. Som els distribuïdors oficials de totes les marques de Festina (Festina, Lotus, Calipso, Jaguar, Citizen, etc.) i també dels productes Fujifilm.
 
-Encara surt a compte comprar aquesta mena de productes a Andorra?
Sí, si ho comparem amb els preus d'Espanya o França o d'altres països de la UE. Comparat amb Espanya el nostre producte és de mitjana un 25% més barat. A més, la garantia postvenda, dins les condicions marcades, es pot fer servir a qualsevol altre país en què es distribueixi la marca.
 
-Vostès van implantar un sistema de franquícia en el pagament als clients. Com està funcionant?
La veritat és que molt bé. Per a ells és un gran avantatge abonar-nos el producte només un cop han fet la venda, i no abans. Això junt amb la varietat de referències i el bon servei que els oferim –reposem l'estoc que ens demanin en poques hores– és un dels aspectes positius que més destaquen.
 
-Andorra ha estat l'únic país del seu entorn que va augmentar les importacions el 2013. Quina valoració en fa?
El primer que li diré és que a Andorra també hem patit la crisi, encara que menys que altres llocs. Ho hem vist en el consum intern i el dels visitants. Aquest augment de les importacions que vostè assenyala demostra que el sector de la importació i l'exportació pot ser un dels més importants en el futur econòmic d'Andorra.
 
-Quina importància hi pot tenir l'aprovació dels convenis de doble imposició? 
Crec que serà molt important i és un repte clar en el nostre futur. Per tal d'assolir una veritable obertura econòmica, Andorra es troba dins una important mutació legal i fiscal per tal d'homogeneïtzar-se amb els estàndards internacionals. Ja s'ha signat amb França i el Govern manté converses amb altres països com Espanya, Portugal, Luxemburg, Bèlgica, Suïssa o Àustria. Si aconseguim llibertat per exportar en aquests països i el nou marc impositiu que ens permeti només tributar a Andorra sobre els beneficis d'aquestes exportacions, crec que pot ser una bona oportunitat per a Andorra i també per als altres països, i no només d'Europa.
 
-Quins són els plans de futur de International Trade Andorra?
En primer lloc mantenir i millorar el servei als nostres clients com fins ara. Oferint el màxim de referències de les marques que distribuïm i treballant plegats les noves demandes de consum que cada cop van cap a productes de gamma mitjana i mitjana-alta. També volem mantenir la nostra especialització i, sota el nou marc legislatiu que arribarà, obrir-nos a nous mercats.
 
-Com a distribuïdors oficials de Festina han fet un esforç molt important en el patrocini esportiu. El pensen mantenir?
Durant 4 anys vam ser el principal patrocinador del Bàsquet Club Andorra. També vam patrocinar un equip de ciclisme que participava a les principals carreres internacionals. Recentment hem patrocinat els campions del món de motociclisme Marc Márquez i Jorge Lorenzo. Ho volem continuar fent perquè no només és una manera de transmetre la filosofia de la marca Festina, sinó també és una manera de donar a conèixer Andorra arreu. 
ITA, International Trade Andorra

Av. Tarragona, 30-32, AD500, Andorra la Vella, Principat d'Andorra

+376 823 344

Contacta con ITA, International Trade Andorra