Síguenos en: Facebook Twitter Linkedin Youtube GPlus

La Vanguardia

Entrevista a TONI ESCUDERO, TITULAR DE 3peus_taller de topografia

"Topografia preventiva, el client s'ho mereix"

En l’actual sistema de l’estructura de la propietat, ningú garanteix, amb valor jurídic, la geometria d’una finca. Això provoca situacions de difícil reparació. 3peus_taller de topografia, és un gabinet que centra la seva activitat en el sector del territori i la propietat.
-Jo pensava que els topògrafs éreu aquells que vèiem per les carreteres amb els seus aparells tan curiosos. ..
Sí, efectivament, hi ha un gruix molt important de professionals que s’ha dedicat al món de l’obra civil o a l’edificació, acompanyant el procés constructiu al llarg de les seves diferents etapes. Però aquí no acaba tot.

-Doncs què més hi ha?
Des de disciplines més clàssiques, com ara són la cartografia, la geodèsia o els Sistemes d’Informació Geogràfica, fins a d’altres que les podríem posar dins del sac de les aplicacions especials. A hores d’ara ja ningú fabrica un avió sencer. Per exemple al grup Airbus  es fabriquen ales a Filton,  fusellatges a Hamburg, estabilitzadors de cua a Getafe i tot plegat es munta   a Touluse. El control dimensional en aquest processos hi juga un paper capital, i aquí també ens hi trobareu.

-Sí, però, a 3peus_taller de topografia, en feu de feines d’aquestes?
Sí, és clar, al final acabes fent una mica de tot. Hem calibrat sistemes de superimposició d’imatge per a càmeres de televisió, controlat utillatges per al nou Airbus A350 o executat  control de qualitat de cartografia per a l’administració.

-Centrem-nos en l’arquitectura. Què esteu oferint al col·lectiu que sigui d’especial interès?
La tranquil·litat d’afrontar el projecte sense sorpreses.

-Què vols dir?
Al llarg dels anys, realitzant proves pericials, hem vist com la gran majoria de casos derivaven d’una defectuosa definició de la geometria de la finca. Si no s’ha fet un estudi previ sobre la propietat, pot passar que la realitat aparent en base a la que hem projectat, presenti problemes. 

-Quins són aquest problemes i on ens els podem trobar?
És molt comú trobar-los a les urbanitzacions. L’últim a edificar, o el que té la finca en un extrem, comprova que li falten metres de superfície o de façana. El problema no és trivial si això ens porta a l’incompliment d’alguna normativa urbanística. I el més greu, és que es disparin les alarmes en tancar la finca, quan l’edificació ja està acabada.

-Aquí les escriptures o el cadastre, tindran alguna cosa a dir...
El notari dona fe pública del negoci. El registrador de la propietat identifica la finca, el propietari i les càrregues. Si a les escriptures hi consten la superfície o les mides de les façanes, això no deixen de ser dades de fet, sense valor jurídic, ja que ni notari ni registrador aniran a la finca a verificar el que els diguem. D’altra banda el cadastre que tenim actualment tampoc té com a finalitat la definició geomètrica de l’estructura de la propietat. 

-Ara entenc això de la ‘topografia preventiva’
Efectivament, invertir a l’inici, en un estudi geomètric de la propietat, ens pot evitar molts maldecaps, tant al client, com als tècnics que intervenen en el projecte. De fet, cada cop és més habitual fer estudis de finques, abans de ser adquirides.
3peus_taller de topografia

Pl. Can Roig, 19, 08629, Torrelles de Llobregat, Barcelona, Catalunya, España

www.3peus.com

607 837 605

Contacta con 3peus_taller de topografia